spanning

Hoe schrijf ik een boek? Hou je vast voor alweer zo’n verdraaid handige schrijftip van de hoogleraar van het geschreven woord.
Mijn bindend advies: maak het spannend. Te veel boeken (en met name veel Literatuur met een hoofdletter) lijden onder een gebrek aan spanning. Ze kabbelen gewoon een beetje voort want er staat niets wezenlijks op het spel; je zou ze bij wijze van spreken net zo goed achterstevoren kunnen lezen, of ergens middenin beginnen, zonder het verschil te merken.
Spanning wordt vaak geassocieerd met de thriller. Maar spanning creëren is niets anders dan zo schrijven dat de lezer het boek gewoon niet kan wegleggen. Hij/zij moet per se willen weten wat er op de volgende pagina gebeurt, en hoe het verhaal afloopt. De leeservaring moet een soort verslaving zijn. Cliffhangers, zorgvuldig informatie doseren, hinten op grote onthullingen… alles is geoorloofd, als je lezer die pagina’s maar blijft omslaan.
Schitterend voorbeeld: Pride and Prejudice. Je leest maar door, want je moet en zal weten of Mr Darcy en Elizabeth Bennett elkaar krijgen. Of niet. Ik zeg niks.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *